logo van de Harde Leerschool

De Harde Leerschool is de Nederlandse versie van de School of Hard Knocks en werkt ook samen met deze organisatie. De Harde Leerschool biedt een programma voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om hun problemen met werkloosheid, criminaliteit en autoriteit te tackelen. Daarin speelt de rugbysport een hoofdrol. Niet alleen het spel, maar vooral ook rugbywaarden als respect voor elkaar en vertrouwen in jezelf.

Het trainen van deze doelgroep vraagt om trainers met speciale coachingskills, die de jongens met succes het intensieve fysieke en mentale programma door kunnen loodsen. Ed Oskam, die vanuit Stichting ZeBra bij de VRC is betrokken, en onze eigen Junioren-hoofdtrainer Fer van der Reek zijn trainers/coaches bij de Harde Leerschool. Het uiteindelijke doel voor deze doelgroep is doorstromen naar een baan. Er zijn al verschillende projecten succesvol afgerond en er staan verschillende projecten op stapel. Binnenkort draaien zij een project in Zuid-Holland.

Op 12 april jl. werd er in Brandpunt aandacht besteed aan deze aanpak en vertelt Ed er uitgebreid over. Een andere kijk op de ‘rugby way of life’ en wat rugby-normen en waarden met je kunnen doen.