Sinds begin september is er weer bedrijvigheid in het clubhuis en horen we enthousiaste kinderstemmen op het veld. Het nieuwe seizoen is begonnen en de trainingen zijn gestart! Het bestuur is druk met het finaliseren van de plannen voor 2019 – 2020, die tijdens de eerste ALV op 10 oktober a.s. gepresenteerd worden. Zo vieren we volgend jaar al ons eerste lustrum! Een prachtige mijlpaal, maar we hebben er meer bereikt afgelopen seizoen. We vroegen aan het bestuur wat voor hen persoonlijk mijlpalen waren.

Op die vraag blijft het even stil…
Het is een seizoen vol hoogtepunten geweest, dus waarmee te beginnen? Lisa de Leeuw (secretaris) steekt van wal: “Dat we de afgelopen vier jaar veel bereikt hebben als club, is duidelijk. Maar het krijgen van een eigen ‘stek’ binnen de gemeente heeft echt voor een stroomversnelling gezorgd.”

Peter Kolthof (voorzitter): “We hebben samen met de gemeente een nieuw veld gerealiseerd en vervolgens samen met alle leden een clubhuis van scratch af aan opgebouwd. Ik vind dat een geweldige prestatie!” Rogier van Hemert (penningmeester) vult aan: “Wat hebben we gezwoegd met op- en afbouwen! Daardoor heb ik wel gelijk een hoop leuke ouders leren kennen, die zich enorm ingezet hebben voor de vereniging. Iedereen had door dat er iets bijzonders uit de grond werd gestampt! Qua financiën hadden wij als startende vereniging natuurlijk nog helemaal geen eigen vermogen opgebouwd en draai je het seizoen eigenlijk zoveel quitte om binnen de vastgestelde begroting te blijven, zodat je een nieuw seizoen zonder schulden kan starten. Zo begonnen we dus met een eigen veld, met een zelf ontworpen en te bouwen clubhuis, maar met een enorme lege bankrekening.”

Peter: “Het is echt bijzonder dat we dan toch in staat waren om het clubhuis volledig zelf te financieren! De Sponsorcommissie heeft hierin een enorm grote rol gespeeld.” “Vergeet daarnaast de bereidwilligheid van ouders en overige familieleden zoals opa’s en oma’s niet – die sponsorden ons door lid te worden van de ‘Club van 100’”, vervolgt Rogier. “De aanmeldingen kwamen zelfs binnen vanuit het buitenland! Uiteraard krijgen zij straks een speciale vermelding in het clubhuis als dit helemaal af is. Natuurlijk hoop ik, als penningmeester, dat de aanmeldingen voor de ‘Club van 100’ dit seizoen helemaal viral gaan. We hebben nog zoveel plannen!“ Het hebben van een eigen clubhuis heeft nog meer bijgedragen aan het clubgevoel. Uiteraard moest het clubhuis ook nog ingericht worden.

Bianca Put – van der Voorn (beheerszaken): “We zijn een rookvrije sportclub. Dat an sich is al mooi, maar we zijn actief binnen een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) daarom hebben we bewust gekozen voor een gezonde kantine! Een gedeelte van ons assortiment valt onder de noemer ‘de betere keuze’. Zo werken we met verse producten, rauwkost, fruit en water met fruit, geeft toch net dat lekkerdere smaakje voor de kinderen.” Dat dat niet onopgemerkt is gebleven mag duidelijk zijn. Van het Voedingscentrum Nederland kreeg de vereniging de Zilveren Schaal toegekend, die binnenkort wordt uitgereikt. Een mooie prestatie voor Bianca en haar Barcommissie.

“Het clubhuis biedt ruime aan welk overleg dan ook en straalt een eigenheid uit. Een sfeer die door velen wordt opgemerkt als men binnenkomt”, vervolgt Bianca. “Het is een fijne plek om samen te komen tijdens trainingen, wedstrijden en toernooien en we gebruiken het ook voor externe events zoals het Sport Netwerkcafé en bijvoorbeeld als locatie voor de barbecue voor de Rotary. Daarnaast natuurlijk voor teambuilding-events van de club zoals het kijken naar de Six Nations wedstrijden of het team-eten dat vanaf de Benjamins wordt georganiseerd. Ouders koken dan in onze geweldige, van alle gemakken voorziene keuken en de coaches/trainers worden met de kinderen in de watten gelegd. Goed voor het team, goed voor de club, maar ook goed voor de sport.”

“Het welzijn wordt in het algemeen beter als er meer kinderen in contact komen met rugby”, haakt Maurits Schotte (welzijn) aan. “Waar de sport voor staat, de vriendschappen onderling en de waarden en normen… het heeft een positief effect op de kinderen en op de maatschappij.” Peter: “Precies! We mogen dan ook trots zijn dat we afgelopen seizoen rugbytraining hebben kunnen geven aan zo’n enthousiaste groep leden. We hadden een geweldig begeleidingsteam bestaande uit trainers, coaches, teammanagers, scheidsrechters, EHBO-professionals etc. Maar.. vergeet in dat opzicht ook de ouders niet die de aanwezigheid van de kinderen mogelijk maakten.”

Ook op competitief gebied, met zeer veel positieve sportieve resultaten, was het een mooi seizoen. De verschillende leeftijdsklassen en teams hebben hard gewerkt met hun trainers/coaches. Dat betaalde zich tijdens de wedstrijden en toernooien uit in fraaie overwinningen, zoals de kampioentitel van de Junioren. “Vergeet daarnaast de verschillende toernooien en wedstrijden niet, die met heel veel zorg door onze leden zijn georganiseerd,” benadrukt Lisa. Peter: “In dat opzicht was 2018 -2019 een seizoen waarin veel tradities zijn geboren, zoals een eerste Scholentoernooi,  het Turventoernooi, Junioren Sevens toernooi, de opleidingen en cursussen die gegeven zijn en de verschillende feesten.”

“Een speciale plek in de ledenwervingsactiviteiten van de club heeftvoor mij de vriendjesdag,” vervolgt Lisa. “Een zeer geslaagd evenement waarmee we VRC en rugby nog meer bekendheid hebben gegeven, en geprobeerd hebben ons ledenaantal verder te vergroten.” Maurits: “Denk in dat kader ook aan de nieuwe initiatieven zoals het ‘Voortgezet Onderwijs Interscholair rugby toernooi’. In de aanloop daar naar toe ook aan de clinics die we op de middelbare scholen hebben gegeven met de inzet van het begeleidingsteam, dankzij een MVV-subsidie en een investering door onze club zelf. Ook hebben we afgelopen seizoen ontzettend veel clinics op lagere scholen gegeven. Niet alleen ter voorbereiding van de Schoolsport Olympiade aan het eind van het schooljaar, maar ook om de kinderen in een voor hun vertrouwde omgeving kennis te laten maken met onze club en prachtige sport.”

“Het is een geweldig jaar geweest, waarbij we hebben laten zien wat onze plek in de gemeente is en wat we kunnen teruggeven bijvoorbeeld in de vorm van clinics, het hosten van het Sportnetwerk Cafe en de samenwerking met lokale sponsoren,” vat Peter aan het eind van het gesprek samen. “Waarbij we ook een goede relatie met de buurt hebben opgebouwd, terwijl er nog wel wat twijfel over onze komst was. Maar bovenal ben ik blij met het enthousiasme en spelplezier van de leden, en dat we met zijn allen hebben kunnen laten zien waar de ‘rugby way of life’ voor staat. Kortom, we zijn een echte club aan het worden, waar we met zijn allen – leden en ouders – hard aan hebben gewerkt.”