Verslag rugbyclinic voor groepen 7 en 8

Afgelopen juni vond er een aantal rugbyclinics voor groep 7 en 8 plaats op scholen in de buurt van de Voorburgse Rugby Club. Met het nieuwe seizoen voor de deur leek het ons leuk om daarover alsnog een verslag op de site te plaatsen. Het verslag is geschreven door de gymdocent van één van deze basisscholen.

De afgelopen twee weken hebben onze groepen 7 en 8 een fantastische rugby clinic gekregen van de Voorburgse Rugby Club.
Dol enthousiast komen de leerlingen het veld op rennen, klaar om elkaar eens even flink te “beuken” en “rammen”. Na een korte uitleg van de trainers wordt er begonnen met een spel teambal. Door over te gooien moeten de leerlingen een try proberen te maken. Mooi, vijf minuten bezig met de les en nu al aan het rugbyen. De kinderen vinden het prachtig.
“Wanneer mogen we gaan tackelen?” klonk het regelmatig over het veld. Tijd om wat meer uit te leggen over het rugby.

De trainers leggen uit dat het bij rugby niet om tackelen gaat maar juist om het samenwerken en vrijlopen. Dat je dan wel eens getackeld wordt, tja, dat komt wel eens voor. Genoeg stilgezeten, op naar de volgende oefeningen!

Techniek van het gooien en vangen wordt uitgebreid besproken en geoefend om vervolgens dit toe te passen in het eerste spel. Nu mogen de leerlingen alleen nog maar achteruit gooien naar elkaar. Dit wordt uitgebouwd naar touchrugby. Ik als gymdocent sta langs het veld te genieten. Er wordt goed les gegeven door de trainers, spelvorm daarna oefenen en dan de oefening toepassen in het spel. Een methodiek volgens het boekje! De leerlingen vinden het prachtig!
Dan eindelijk komt het verlossende woord van de trainer. “We gaan tackelen!” Op naar de hitshields en tackelbags voor uitleg over de techniek. Na het tackelen sluiten we de les af met een potje gladiator. Hier zal nog lang over worden nagepraat op school.
Na de les spreek ik een aantal leerlingen over de clinic. Ik wist niet dat het zo technisch was meester, zegt een leerling. Een aantal meiden, die in het begin van de les nog bang waren dat ze vol met blauwe plekken naar huis zouden gaan, staan dol enthousiast te vertellen aan elkaar hoe het ging. Zullen we dit vaker doen meester, roepen ze in koor.
Mooi, clinic geslaagd!

Heel veel dank aan de docent die de moeite nam om dit verslag te schrijven, zulke enthousiaste reacties horen we graag!